Af Mikkel Marius Winther, 14. April 2016

Er det rimeligt at miste dagpengene hvis man lejer sin bil ud?

I de seneste dage har der kørt en historie i medierne om et GoMore medlem, der mistede sine dagpenge, da han lejede sin bil ud gennem GoMore.

Gert Johansen gik arbejdsløs fra december til marts. I den tid lejede han sin bil ud fem gange i februar og fem gange i marts. 3F’s a-kasse mener at den tid, Gert brugte på at klargøre og aflevere sin bil, betyder, at han ikke har stået til rådighed for arbejdsmarkedet. Derfor har de trukket ham for to måneders dagpenge.

GoMore er uenige i denne fortolkning af reglerne. Vi har Justitsministeriets ord for, at privat biludlejning ikke gør en til erhvervsdrivende. Og vi anser det for åbenlyst at Gert kunne have aflyst udlejningen eller fået en anden til at stå for den, hvis han pludselig fik tilbudt et arbejde.

Principiel sag

Advokatfuldmægtig ved Ret og Råd Djursland Tina Møller støtter os i denne fortolkning. “De er ved at prøve, hvor langt de kan gå indenfor de rammer, de har,” siger hun om 3F’s a-kasse til DR Nyheder i en artikel om sagen.

Vi følger naturligvis sagen tæt, og idet vi anser sagen for at være principiel, hjælper vi Gert med at føre en klagesag.

Hvis du modtager dagpenge og ønsker at leje din bil ud på GoMore, anbefaler vi dig at tale med din a-kasse om sagen først. Det bør sagtens kunne lade sig gøre, omend din a-kasse måske vil råde dig til at klargøre og aflevere bilen udenfor almindelig arbejdstid (hverdage kl. 8-17).